17 Temmuz 2016 Pazar

Kahir...

Su anda hissettigim tam olarak budur...

15 Temmuz aksami uzun bir aradan sonra cocuklari arkadaslara birakip Ayhan'in dogumgununu kutlamak icin yemege cikmisken ogrendik Turkiye'de olanlari. Ikimiz birden sevdiklerimizden haber alip neler oldugunu anlamak icin telefonlara gomulunce ne kutlama kaldi ne birsey biz de apar topar eve donduk.

Evet cok uzaktayiz ama korktuk. Sevdiklerimiz icin korktuk. Evimin ustunden F16 alcak ucus yapiyor diyen arkadasimiz icin korktuk, yakinimdan bomba ve silah sesi geliyor diyen arkadaslarimiz icin korktuk, Sefakoy'den Atakoy'e trafik kilit oldugu icin 4 saatte gidemeyip Yenibosna'dan Sefakoy'e donen abim icin korktuk, korkudan kontrolunu kaybeden arkadasimin oluyoruz galiba mesajlari yuzunden korktuk, panikle para cekmeye calisan ve kendini guvenli bir yere atmaya calisan yakinlarimiz icin korktuk, tam kopruden gecerken cabuk eve gidin disari cikmayin diyen askerleri goren arkadasimiz icin korktuk..

O geceden beri korkuyorum ve  hala birsey anlamis degilim.

Gercekten birileri darbe tesebbusunde mi bulundu, oyleyse kimler? Yok degilse bu bir tiyatro muydu, amaci neydi, polis ve askeri nasil birbirine dusurdu, neden gecenin 2sinde selalar okunmaya basladi, o sokaga dokulenler kimdi, kendine birsey olmayacagindan emin olmayan adam tshirtle sokaga cikar miydi, Gezi zamani gencler iptidai cozumlerle de olsa kendilerini koruyacak malzemeler kullaniyorlardi,simdi tshirtle askeri darbeye mudahaleye gitmek nasil bir hareketti, polis Gezi'de halk ayaklanmasini gunlerce bitirememisken bu darbeyi nasil hop diye bitirdi, darbe tesebbusu diye bir tanimlama dilimizde varken birden sozlesmis gibi kalkisma kelimesi nerden cikti, darbeciler Fetocuysa neden grubun adini Yurtta Sulh koyup TRTde yayinladiklari bildiride Ataturk ilke ve inkilaplarindan bahsettiler, gercekten darbeyse TSK bu kadar beceriksiz mi, bizim tarihimiz darbeler gormusken illa darbe yapacaksan ne kosullarda yapilmis, nereler,kimler ele gecirilmis bir bakmaz misin, birden sokaga cikan ve Allahu Ekber diye askere saldiranlar kimler, biz birsey bilmiyoruz, tatbikat diye getirdiler diyen asker suclu mu masum mu, Gezi zamani insanlari sakat birakan gozunu cikaran TOMAlar tanklardan daha mi etkili, sivil insanin silahsiz falan bir tanki ele gecirmesi bu kadar kolay mi ... Kafamda boyle binlerce soru..

Tarihimizdeki darbelerin ulkeyi geri goturdugu kesin,o yuzden askeri darbeyi dogru bulmuyorum. Eger yoneticiden memnun degilse buna halk karar vermeli, tepkisini sandikta gostermeli. Halk askerden degil kendi gucunden medet ummali..

Sosyal medyada gordugum resimler iki gundur bogazima oturan.. O gariban erlerin hali, kemerle dovulmeleri, -hala inanmak istemedigim- bir askerin bogazinin kesilmesi, digerinin lincten kurtulmak icin kendini vurmasi..

Gercek degil bunlar dimi, olmamali, insanligimizi bu kadar kaybetmis olmamaliyiz.. Ne icin, hangi ideoloji ugruna olursa olsun birbirimizden bu kadar nefret etmiyoruz aslinda dimi? O resimlerdeki aglayan asker ile ona gozu donmuscesine vuran adam aslinda bir film karesinde dimi, cekim bitince "kusura bakma kardesim" deyip tokalasip ayrilacaklar.. O resimdeki askerin ana babasi o resmi gormus mudur? Benim de ogullarim var, resmi gordukce aklimi kaciracak gibi oluyorum. Biz Musluman bir toplumuz ve Islam hosgoru dini ya, Allahu Ekber diye adam kesenler baska bir dine inaniyor aslinda dimi? Iliklerimize kadar boyle kotuluk islemis olamaz, olmamali, olmasin.

Iyi egitim almis, akilli, fikirli bir arkadasim Facebookta demis ki "bu ulkede yasanmaz artik diyenler ...tirin gidin, sonra biz vatani kurtardigimizda geri gelince o topragi size yediririz"  Egitimlisi, dunya gorusu olani bile bu kadar kolay yargilayabilip boylesine nefret duyuyorsa biz nasil bir olacagiz, bir gun nasil birbirimizi sevecegiz ya da cahilden herkesi oldugu gibi kabul etmesini nasil talep edecegiz.

Biz birbirimizi suclayip kabul etmedikce daha da kotulesecegiz. Cahilimiz de egitimlimiz de..

Bazen diyorum ki insan irki olarak hepimiz geberip gitsek, mahvettigimiz dunya kendi kendini tedavi etse...

2 yorum:

  1. Evet çok zor dönemlerden geçiyoruz. Merak etmeyin geçecek diyemiyorum. İyi ki gittiniz diyorum. Vatan, millet, toprak, ülke, din, inanç . ... tüm değerler sorgulanıyor kafalarımızda. Hiç iyiye gitmiyor ne yazık ki.
    İdam, halka ruhsatlı silah izni konuşuluyor. Bu zihniyetle iyiye nasıl gider ki? İnsanların gözlerindeki öfke ürkütücü.
    Keşke kıyamet kopsa ve Nuh gemisiyle yeni ve temiz bir dünya kurabilse

    YanıtlaSil
  2. Evet çok zor dönemlerden geçiyoruz. Merak etmeyin geçecek diyemiyorum. İyi ki gittiniz diyorum. Vatan, millet, toprak, ülke, din, inanç . ... tüm değerler sorgulanıyor kafalarımızda. Hiç iyiye gitmiyor ne yazık ki.
    İdam, halka ruhsatlı silah izni konuşuluyor. Bu zihniyetle iyiye nasıl gider ki? İnsanların gözlerindeki öfke ürkütücü.
    Keşke kıyamet kopsa ve Nuh gemisiyle yeni ve temiz bir dünya kurabilse

    YanıtlaSil